top of page
Zoeken

20. Corona in de lente en het witte goud

De lente is begonnen, de zon schijnt de huizen binnen waar ouders achter hun laptops zitten te werken en kinderen digitaal op school zijn vanuit thuis, in’zoom’end op de juf. Corona heeft de pauzeknop ingedrukt en alles staat stil zoals alleen Ti-ta-tovenaar dat tot nu toe kon. De natuur krijgt even rust en ruimte om op adem te komen, ze heeft het hard nodig.

Over moeder aarde gesproken, de eerste asperges van de koude grond zijn alweer gestoken. Nu zijn ze nog erg duur want ze zijn er pas, maar binnenkort liggen ze vers en betaalbaar op ons bord. Gewokt, gegrild, gecombineerd met groene (bovengrondse) asperges, allemaal even lekker. Maar dubbel geschild, gekookt (met een lekkere bite nog graag!), geserveerd met mooie ham, ei, een gekookt aardappeltje en gesmolten boter zijn ze het allerlekkerst. Traditioneel geserveerd dus. En bij voorkeur begeleid door Muscat d’Alsace, liefst nog geserveerd in zo’n mooi rank Rijnwijnglas met groene voet. Want zo heurt ‘t!


Elzas, de meest noordoostelijke wijnstreek van Frankrijk aan de voet van de Vogezen, is lang Duits grondgebied geweest, maar sinds het einde van WOI definitief ingelijfd bij Frankrijk, behalve gedurende de bezetting tijdens Wo II. Voor de Duitsers aan de ‘andere kant’ van de rivier de Rijn gelegen, voor de Fransen nog altijd erg Duits. Het beste van 2 werelden wat mij betreft: Een prachtige streek op een paar uur rijden van ons allemaal. Je waant je in een andere wereld als je met je auto door het glooiende wijnlandschap rijdt en geniet van plaatsen als Colmar, Ribeauville, Riquewihr, Eguisheim en Mittelbergheim en hun voortreffelijke wijnen. Het lijkt erop of hier echt alles stil is blijven staan toen Tika (de dochter van..) in de jaren ’70 voor het laatst in haar handjes heeft geklapt. De wijnen zijn overwegend monosepages, dus gemaakt van 1 druivensoort.  Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat vormen de eredivisie rassen hier in het gebied tussen Straatsburg in het noorden en Mulhouse in het zuiden. De beste hellingen produceren Grand Cru wijnen en er worden ook veel bubbels geproduceerd, verkocht als Crémant d’Alsace. Ook de Venadanges Tardive, Sauternes-achtige nectar gemaakt van overrijpe druiven, verdient aanbeveling, net zoals de Pinot Noir, die hier frisse, lichtrode wijnen geeft met een mooie kruidigheid.

In het glas Muscat 2015 Domaine Specht, Appelation Alsace Contrôlée, uiteraard gebotteld in de prachtige slanke groene fles die zo kenmerkend is voor deze streek. Hier zijn Muscatwijnen droog, in tegenstelling tot elders in Frankrijk waar deze vaak weelderig zoet zijn. De wijn smaakt naar, geloof het of niet, rijpe sappige druiven. Veel geur, veel smaak en een lange afdronk. Jaargang 2015, niet al te jong meer voor wit maar nog altijd fris fruitig, eerlijk en verfijnd. Mijn favoriete druivenras in deze streek; niet overweldigend in geur en smaak zoals bijvoorbeeld een Gewurtztraminer, maar strak en ingetogen fruitig. Dé ultieme combinatie bij het Limburgse witte goud dat in aantocht is. Duurt niet lang meer. Tot die tijd dan maar even een Flammkuchen in de oven schuiven. Ook heerlijk passend bij dit witte goud uit de Elzas. Smakelijk & Santé!


Wijncolumns 20 Corona in de lente en het witte goud printversie
.pdf
Download PDF • 129KB

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page